Rok szkolny 2013/2014

W szkole realizowany jest Szwajcarsko – Polski Program Współpracy (KIK-34) pt. „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”. Podstawowym celem Projektu KIK-34, realizowanego w latach 2011-2017 na terenie całego kraju, jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie otyłości i nadwadze oraz innym chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie prozdrowotnej zmiany żywienia i zwiększenia poziomu aktywności fizycznej. Głównym realizatorem Projektu jest Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, a partnerami: Akademia Wychowania Fizycznego    w Warszawie, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Polskie Towarzystwo Dietetyki.

Projekt ten, współfinansowany przez Rząd Szwajcarii, to jedno z pierwszych przedsięwzięć tego typu realizowanych w Polsce, jest także objęty patronatem Minister Edukacji Narodowej.

 Kwiecień

"Olimpiada Dobrej Formy"

W kwietniu odbyło się podsumowanie projektu "Olimpiada Dobrej Formy" pod hasłem "Odżywiaj się zdrowo, żyj na sportowo" 

Klasy I-III
Zawody sportowe

DSCN0960DSCN0958DSCN0963DSCN0939DSCN0949

Przygotowanie sałatek

DSCN1004DSCN0991DSCN0995DSCN0998DSCN0993

Plakaty

DSCN0999DSCN1000DSCN1001DSCN1002DSCN1007

Podsumowanie 

DSCN1086DSCN1097DSCN1090DSCN1105DSCN1083

więcej zdjęć...

Marzec

Maraton Dbam o Zdrowie 

Bronze Label Road Race – taki tytuł przyznała Łódź Maratonowi Dbam o Zdrowie International Association of Atheletics Federation (IAAF). To pierwsze takie wyróżnienie dla biegu z Polski. Na całym świecie jest zaledwie 56 maratonów certifikowanych przez IAAF.

Łódź Maraton Dbam o Zdrowie ma krótką historię, ale już aspiruje do elity polskich i europejskich maratonów. Przyznanie nam tytułu IAAF Bronze Label Road Race jest potwierdzeniem wysokich standardów organizacyjnych obowiązujących na naszych zawodach. Warto również zwrócić uwagę na doskonałe czasy zwycięzców. W tym roku Karolinie Jarzyńskiej zabrakło zaledwie 37 sekund do poprawienia rekordu kraju, ale jej wynik (2:26:44) i tak jest jednym z najlepszych w historii polskiej lekkoatletyki – mówi Michał Drelich, dyrektor Łódź Maraton Dbam o Zdrowie.

Łódź Maraton Dbam o Zdrowie wraz z imprezami towarzyszącymi odbędzie się w dniach    11-13 kwietnia. Zapisy na wszystkie biegi odbywają się poprzez stronę internetową. Zapraszamy chętnych rodziców do udziału www.lodzmaraton.pl.

Luty

28 lutego zorganizowaliśmy po raz drugi obrady ,,okrągłego stołu,,. Temat obrad ,,Jak dbamy o zdrowie w naszej szkole";.  Podczas obrad dyskutowaliśmy co nam się podoba, co możemy jeszcze zmienić. Uczniowie zgłosili pomysł stworzenia listy przebojów na przerwę muzyczną i taneczną , zakup różnorodnych gier na przerwy planszowe oraz mini rozgrywki sportowe.Bardzo dziękujemy za udział w obradach przedstawiciela rodziców p. Jacka Grochowskiego . Zdanie rodziców, ich pomysły i wsparcie w naszych działaniach jest bardzo ważne, dlatego było nam miło gościć przedstawiciela rodziców.











Zorganizowaliśmy wystawę prac plastycznych na temat ,,Jak dbamy o zdrowie w naszej szkole"











W sklepiku szkolnym odbyła się degustacja mandarynek oraz kanapek z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Jak zwykle było pysznie i wesoło.










 

Grudzień

W naszej szkole odbyła się zbiórka funduszy na szczepionki DLA DZIECI W Sierra Leone

W  ramach akcji ,,Gwiazdka dla Afryki’ fundacji UNICEF, zebraliśmy 250 zł. Wszystkim, którzy przyłączyli się do tej akcji bardzo dziękujemy.

Listopad

Święto owoców i warzyw

Dnia 8 listopada klasy I-III obchodziły Święto Owoców i Warzyw. Uczniowie klas I i II przygotowali soki owocowe i warzywne, a z klas III- surówki i sałatki z owoców i warzyw.

Klasy przygotowały stoiska ze swoimi smakołykami- później odbyła się degustacja.


Stoisko kl.IIIb - sałatki, surówki i hasło zachęcające do spożywania owoców iwarzyw
Degustacja potraw
Degustacja potraw

Hasła zachęcające do picia soków - kl.Ia

Potrawy znikały w szybkim tempie
Przygotowania do degustacji.
Przygotowania do degustacji.

Pyszne sałatki i surówki
Soki (i informacje) przygotowane przez kl.IIa
Soki (i informacje) przygotowane przez kl.IIa
Soki do degustacji
Soki do degustacji

Soki wykonane przez uczniów kl.Ib

Stoisko kl.IIIa - surówki, sałatki oraz informacje o produktach i przepisy

W tym roku szkolnym uczestniczymy w szwajcarskim programie ,,Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej’’

30 października odbyły spotkania z dietetykami z natur house dla uczniów klas czwartych. Na warsztatach uczniowie dowiedzieli się jak się prawidłowo odżywiać i dbać o swoją wagę. 6 listopada podczas spotkań z rodzicami również można było skorzystać z porad dietetyka.

Od października podczas długiej przerwy zapraszamy wszystkich uczniów do wspólnej zabawy przy muzyce  ,,Wyginam śmiało ciało’’






więcej zdjęć...

Październik

Nasza szkoła bierze udział w programie "WF z klasą". To nowy program Centrum Edukacji Obywatelskiej realizowany przy medialnym wsparciu "Gazety Wyborczej" i portalu Sport.pl. Ta ogólnopolska akcja edukacyjna ma zmienić myślenie o lekcjach WF-u w polskich szkołach.

W dniu 18 października odbył się SPORTOWY OKRĄGŁY STÓŁ. Pragnęliśmy stworzyć atmosferę, w której każdy uczeń i nauczyciel będzie mógł swobodnie wyrazić swoją opinię czy pomysł na nowoczesne i mądre lekcje WF-u.

Wczesniej uczniowie dyskutowali w klasach, podczas godzin wychowawczych i w czasie lekcji wychowania fizycznego. Podczas debaty przedstawiono wypracowane postulaty. Trwała ona dwie godziny, wypracowaliśmy wspólne wnioski, które bedziemy wprowadzać w życie.






Uczniowie wykonali plakaty dotyczące wymarzonej lekcji WF-u



DSCF8025
DSCF8025





  

Dzień pieczonego ziemniaka





















Wrzesień

W naszej szkole odbył się dzień rybny pod hasłem: „Ryby głosu nie mają, zdrowia dodają”. Klasy przygotowały wspaniałe plakaty, a wraz z nauczycielami wyśmienite pasty rybne. Odbyła się degustacja potraw. Naszym rodzicom też bardzo smakowało.






zobacz więcej zdjęć...

Powrót

Realizacja: Dianthus
Dokument wydrukowany ze strony: www.sp65lodz.pl/swiss-20132014/